Een relatief gemakkelijke manier om een beetje extra inkomen te genereren is affiliate marketing. Dit is eigenlijk gewoon betaald krijgen omdat je andere partijen helpt om producten te verkopen. Een soort commissie dus.

Hoe je dit kunt doen?

Een simpel voorbeeld is het hebben van een website over voetbal waarbij je een link plaatst voor nieuwe voetbalschoenen die worden aangeboden bij een Aktiesport, Decathlon or Sport2000.

Hiervoor hoef je zelf niet te bellen naar die verkopers. Vaak zijn er al bestaande programma’s. Zo heeft Bol.com dit affiliate marketing programma of kan je met uitleg van cursussen zoals de Internet Succes Gids direct een begin maken (persoonlijk zou ik uiteraard eerst Youtube raadplegen).  

Het is dus belangrijk dat jij als ‘affiliate’ voldoende mensen richting de verkopende partij kunt sturen om op die manier de commissie te kunnen ontvangen. Om dit te realiseren zijn er verschillende manieren. Zo kunt je mensen doorsturen via een website, maar is het ook mogelijk om de link bijvoorbeeld te delen via email of bijvoorbeeld via je instagram posts.

Welke manier je ook kiest, het is altijd belangrijk dat je voldoende bezoekers weet te bereiken die vervolgens op de link klikken en om het product aan te schaffen. Heb je slechts vijf volgers op instagram? Dan zal je die groep eerst moeten zien te vergroten, of een van de andere opties kiezen.

Dit betekend niet dat je met een klein aantal geen leuke bedragen kunt ontvangen.
Het hangt natuurlijk helemaal af van de commissie en van het percentage dat daadwerkelijk via de link iets aanschaft bij de verkoper. Zorg er daarom voor dat de producten waar je naar verwijst ook bij je doelgroep passen. Heb je een website over voetbal, ga dan geen linkjes plaatsen naar balletspullen, want daar zijn je bezoekers waarschijnlijk niet in geïnteresseerd.

Wil je niet bij alle verschillende verkopers aankloppen om te vragen of ze met je willen samenwerken? Dan heb je geluk, want er zijn verschillende aanbieders die je hierbij kunnen helpen.

Een makkelijk voorbeeld om mee te beginnen is Bol.com. Bovendien heeft Bol een standaard programma ingesteld dat het hele proces een stuk makkelijker maakt. Een zelfde opzet word ook aangeboden door Wehkamp via hun eigen partnerplan. Zijn je lezers of volgers iets internationaler? Kijk dan bij AWIN, die hebben een internationaal pakket van aanbieders waardoor er voor iedere doelgroep wel een aanbieder bij zit.

Maar wees gewaarschuwd. Er is geen standaard oplossing die je zomaar overal kunt toepassen om vervolgens duizenden euro’s per maand binnen te slepen. Je zult een publiek moeten aanspreken die naar jou website, mails of posts wilt kijken en daardoor besluit producten te kopen. Dit zal tijd kosten en blijven kosten als je wilt zorgen dat er continue enige vorm van commissie binnen blijft komen. Verwacht dus niet dat je met een uurtje per dag binnen een week direct binnen loopt. Omdat het allemaal via je laptop of zelfs telefoon gedaan kan worden is het wel een perfecte oplossing om wat bij te verdienen zonder dat je gebonden zit aan een locatie.

Ben je na het lezen van dit artikel aan de slag gegaan en wil je e ervaring delen? Laat dan een bericht achter onderaan de pagina of stuur een mail.

Succes!