Het zal u niet ontgaan zijn, er heerst paniek rondom de effecten van het coronavirus. Het virus blijft slachtoffers maken en mensen zijn meer en meer in angst. Deze angst vertaald zich ook naar de financiele wereld. Niet alleen omdat mensen ontslagen worden, maar de onrust is ook merkbaar op de beurs. Als gevolg van het virus gaan minder mensen reizen, dus minder mensen geven geld uit aan bedrijven die zich hiermee bezig houden. Denk hierbij aan vliegmaatschappijen, hotels, maar ook restaurants en de lokale auto verhuurder. Bovendien zijn veel of waren fabrieken gesloten, onderdelen waren een lange tijd niet nodig omdat er geen producten werden gemaakt en mensen zijn daarom ontslagen of ontvangen tijdelijk geen loon meer.

Dit alles heeft impact op de rest van de mensen gezien ze onrustig worden over de toekomst. Niemand weet precies wat de impact is van deze factoren. Juist door die onrust willen mensen het op veilig spelen en gaat men minder geld uitgeven. Hierdoor daalt de omzet en dus de inkomsten voor veel mensen en die geven daarom ook minder uit en zo begint het cirkeltje dat beter bekend staat als een recessie. Zelfs de ‘koop altijd in een recessie’ Warren Buffet heeft aangegeven dat de tijden zijn veranderd.

Foto door Kaboompics .com op Pexels.com

Maar dit heeft ook een voordeel. In tijden van onrust is er minder vraag naar aandelen omdat mensen geen geld willen uitgeven en het liever in de zak houden. Hierdoor dalen de prijzen ook en kan je dus relatief goedkoop aandelen kopen. Nu zal je hier niet binnen dagen rijk van worden, maar wanneer de rust is wedergekeerd zullen de prijzen stijgen en dus heb jij wat geld verdiend. Heb je dus wat geld over dat je het komende jaar niet aan hoeft te raken? Dan zou je het goed kunnen investeren nu de markt lager komt te staan om je winsten te pakken wanneer de markt weer gekalmeerd is. Ook als de markt nog verder zal dalen in de komende maanden, zal de markt over een paar jaar weer sterker staan, zo werkt de economie nou eenmaal.

Succes, zowel financieel als fysiek.