De toespraak van de koning. Het klinkt als iets waar alleen pensionado’s naar kijken. Helaas blijkt dat beeld ook te kloppen. Er keken maar anderhalf miljoen mensen naar de toespraak. Terwijl er twee miljoen kijken naar een (zoveelste) zangprogramma dat elke vrijdag op de buis verschijnt.

Voorheen leek het bericht ook meer gericht op de oudere garde, maar de kersttoespraak van 2019 is van een update voorzien.

De koning spreekt (uiteraard als vaste lezer van mijn artikelen) onder andere zijn zorgen uit over het gevoel dat men vandaag de dag heeft omtrent het willen showen hoe goed ze het hebben. Vooral de jeugd lijkt nu op te groeien met het idee dat ieder ander meer luxe heeft, meer dingen doet en gewoonweg een beter leven heeft. De koning heeft geprobeerd hier open en eerlijk in te zijn.

“We spiegelen ons aan anderen, leggen de lat hoog en presenteren graag een perfecte versie van onszelf aan de buitenwereld. Alsof er een taboe rust op onzekerheid en tekortkomingen.’’

Helaas is het makkelijker om dit te zeggen als je in je woning staat die is recent voor minimaal 63 miljoen is verbouwd. Maar hij bespreekt hier wel een onderwerp waar vele door in de financiële en/of mentale problemen komen, indruk maken op anderen. Er zijn zelfs al mensen die zichzelf in de schulden hebben gewerkt om maar uit te stralen dat ze het perfecte leven hebben. Om niet te spreken over het aantal depressieve tieners in ons land.

Ondanks dat ik het niet eens ben met veel van de (indirecte) berichten vanuit de Nederlandse staat (zoals vermogensbelasting), kan ik mij wel vinden in de kersttoespraak. Probeer jezelf niet gek te maken door te denken dat anderen het zoveel beter hebben.

Geniet van deze tijd met je naasten en kijk eens naar wat je wel hebt (onderdak, eten en hopelijk gezondheid).

Fijne feestdagen en een goede jaarwisseling gewenst!