Het eenvoudige antwoord is ‘Nee’. Maar daar blijft het natuurlijk niet bij. Er zijn tegenwoordig veel (jonge) mensen die zichzelf ondernemer of influencer noemen omdat ze op social media sites enkele volgers bij elkaar hebben geschraapt of omdat ze een ‘dropship’-website hebben opgestart in de hoop een vermogen binnen te halen en zo nooit voor een baas te hoeven werken. Deze veelal jonge en naieve mensen hebben het idee vaak gekregen via zogenaamde guru’s, experts, consultants of een andere naam die ze aan zichzelf hebben geplakt. Nu zeg ik niet dat al deze experts oplichters zijn, maar er zitten zeker wat rotte appels tussen. Deze personen plaatsen veel foto’s op social media om te laten zien hoe ze het ‘gemaakt’ hebben en zich al deze luxe kunnen veroorloven. Vervolgens gooien ze op elk mogelijke kanaal (Youtube, instagram, facebook) reclame om jou over te halen om hun cursus of training te kopen.

Puur ter illustratie heb ik even een link gedeeld naar de instagrams van de SMMB-guru Boyd Hoek en Dropship-experts Joshua Kaats en Jia Ruan . Ik benadruk expliciet (voor juridische redenen) dat ik deze personen geen oplichters noem, maar het enkel heb over figuren die trainingen verkopen waardoor je eenzelfde luxe leventje kunt leiden zoals zij doen. Toevallig plaatsen deze drie personen veel foto’s over leven in luxe, dus kunnen ze een indruk geven over wat voor foto’s ik bedoel.

“Kijk mij eens op deze auto zitten! Ik heb het gemaakt!”

Om eens de proef op de som te nemen heb ik ook eens geluisterd naar een ‘seminar’ van een van de nieuwe Nederlandse guru’s (noem hem voor het gemak Boy) die aangeeft hoe hij gewone mensen zoals jij en ik, ook financiële vrijheid kan bezorgen. Sterker nog, Boy geeft aan dat je duizenden euro’s per maand kunt verdienen zonder er veel voor te doen. Klinkt dit te goed om waar te zijn? Misschien is dat omdat het ook zo is.

Gedurende deze ‘seminar’ over de Social Media Marketing Business (SMMB) van meer dan 2 uur is er maximaal 20 minuten besteed aan het uitleggen van het business plan, de rest van het praatje klonk als ‘kijk eens hoe goed ik ben terwijl ik het vroeger zo moeilijk had’. Ik doe geen uitspraak over de werkelijkheid van de achtergrond van Boy, maar ondanks het feit dat hij niet op zijn achtergrond zou in gaan werd hier toch bijzonder lang bij stilgestaan. Het deel over het business plan was enkel informatie dat elke persoon zou kunnen bedenken en komt neer op ‘zoek klanten, verkoop ze iets, reken hier geld voor, herhaal dit’. Geen hogere wiskunde dus en zeker geen honderden euro’s waard die je zou moeten betalen voor zijn ‘cursus’! Ondanks dat deze persoon naar eigen zeggen enorm succesvol is en niet werkt, krijg ik toch telkens bijna smeekende mailtjes om zijn cursus te kopen.

“Door de inkomsten van trainingen lijken ze succesvol.”

Wat helaas niet voldoende mensen snappen is dat deze zogenaamde guru’s hun geld juist verdienen door het verkopen van deze cursussen en trainingen. Dit bleek ook nog eens goed gedurende de seminar gezien Boy aangaf dat hij geen geld had tot een paar maanden terug en eigenlijk pas een paar maanden bezig was, maar wel tien duizenden euro’s had geïnvesteerd, maanden aan deze cursus had gewerkt en nu al (na maximaal zes maanden een paar duizend euro te hebben verdiend) al financiële vrijheid had behaald (wel vreemd toch?!). Naast de SMMB zijn er ook mensen die Dropshipping cursussen aanbieden waarbij jij alleen maar een website opzet om producten te verkopen die direct door de producent worden verzonden. Ook hier laat de guru vaak ziek hoe goed zijn leven is, hoe makkelijk het eigenlijk is en dat hij je gaat helpen om dit ook te bereiken als je een cursus bij hem volgt. Verder komt het eigenlijk op hetzelfde neer. Alleen moet je bij dropshippen ook nog eens een webwinkel aanschaffen en kost het je dus nog meer als je dit wilt opstarten.

“Kom bij mijn team!”

Foto door rawpixel.com op Pexels.com

Een leuk truckje dat veel (lees: alle) van deze guru’s gebruiken is het tonen van referenties. Er is altijd een team waar je onderdeel van kunt zijn, een communitie van winnaars waarin resultaten worden gedeeld en mensen ‘echt’ laten zien dat ze veel geld verdienen. Helaas is het vandaag de dag heel gemakkelijk om tekst, cijfers of plaatjes te bewerken en lijkt het soms alsof ze een webshop tonen met duizenden euro’s aan winst. Maar er zijn voldoende eenvoudige truckjes om dit zo te maken. Als je hier meer over wilt weten lees dan ook dit artikel.

Lijkt het dus alsof een guru jou gaat vertellen hoe je in een hele korte tijd super veel geld kunt gaan verdienen zonder hier hard voor te werken? Dan is er een hele grote kans dat dit oplichterij is of illegaal.

De mensen die wel heel succesvol zijn geworden met online marketing, dropshippen of andere zaken laat ik in dit negatieve bericht natuurlijk volledig buiten beschouwing.