Het is zondag avond en ik zit weer in het vliegtuig zoals ik dat geregeld doe voor mijn werk. Wat deze zondag anders maakt dat de voorgaande is dat ik afgelopen week een nieuw huis heb gekocht. Dit nadat wij (mevrouw FV en ikzelf) hadden besloten om nog maar even een jaartje te wachten met het kopen van een woning. Toen kwam er echter een prachtige woning beschikbaar met een echte wow-factor. Hierdoor raakte wij direct verkocht ookal was de woning boven ons budget. Dit en het feit dat een deel van mijn inkomen variabel is, zorgde ervoor dat het ook nog eens lastig zou worden om de woning te kunnen kopen. Ondanks het feit dat ik altijd financiële risico’s wil vermeiden en ik voorheen niet begreep hoe mensen maximaal wilde lenen voor hun woning, heb ik het zelf ook gewoon gedaan. Maar toch denk ik dat ik er iets beter vanaf ben gekomen dan de mensen die ik altijd voor gek verklaarde. Waarom dat is zal ik je uitleggen en daarnaast zal ik uitleggen hoe je dit zelf ook kunt doen.

Waarom is het niet erg dat ik boven mijn budget en dus eigenlijk boven mijn stand ben gegaan? Dit heeft te maken met de locatie, de woning, de financiering ervan en mijn huidige situatie.

De woning is net buiten het centrum van Amsterdam, heeft een prachtig zicht over een stukje water en heeft meerdere slaapkamers plus een garage. We hebben geen kinderen en dus zou een slaapkamer genoeg zijn, maar ik heb hier al uitgelegd waarom ik aanraad om groter te kopen dan nodig in de komende 5 jaar. Waarom nou juist deze woning kopen? Het uitzicht over het water en de architectuur geeft het een echte wow-factor. Dit verhoogt de waarde van een woning want uiteindelijk draait het kopen van een huis ook om emotie. Daarnaast zijn er nog enkele verbeteringen die we willen maken in het huis zoals een extra badkamer bijvoorbeeld. Al de geplande verbeteringen zullen naar verwachting minimaal 1.5 keer hun investering toevoegen aan de waarde. Bovendien zullen enkele van die verbeteringen ook nog eens het woongenot verhogen.

Waarom zou je een huis kopen in 2019? Mensen hebben het over de aankomende financiële crisis, de huizenbubbel, een markt dit overhit is, noem maar op. Je zou dus denken dat je geen huis moet kopen. Maar omdat wij van plan zijn om de woning voor een lange tijd te bewonen (meer dan 10 jaar) verwacht ik dat de woning meer waard is tegen de tijd dat wij willen verhuizen. Mocht er toch een crisis zijn op dat moment dan is de woning waarschijnlijk groot genoeg om niet gedwongen te moeten verhuizen en dat geeft een fijn gevoel.

glass panel white frame door
Foto door James Frid op Pexels.com

Financieren van een woning kan op verschillende manieren. Maar zoals de meeste van ons heb ook ik gewoon een hypotheek afgesloten. Hierbij heb ik wel enkele ‘trucjes’ toegepast om meer te kunnen lenen, om te lenen tegen een lage rente en hierdoor kunnen we dus goedkoper lenen. Hoe we dit precies hebben gedaan zal ik in het volgende artikel behandelen.

Maar het belangrijkste is dat wij de woning niet helemaal met een hypotheek hebben gekocht maar ons spaargeld investeren in de woning. Het is dan geen pand dat we verhuren, maar zoals ik hierboven al schreef verwachten we wel dat we de waarde nog iets kunnen verhogen door kleine aanpassingen te maken. Zo is het deels een investering en deels gewoon heel fijn om in een mooi huis te leven.

Vraag jij je af hoe we een woning in Amsterdam met meerdere slaapkamers, garage en met een prachtig uitzicht hebben kunnen kopen? Blijf dan deze website in de gaten houden. Ik zal binnenkort een artikel schrijven over de financiering en je kunt hier ook mijn andere artikelen lezen.