Ook in ons kleine kikkerlandje is financiële onafhankelijkheid doorgebroken bij de massa. Meer en meer mensen zijn geïnteresseerd in de  truckjes waardoor je eerder kunt stoppen met werken. Natuurlijk is her heel verstandig dat iedereen verstandiger naar zijn of haar uitgaven kijkt. Al blijkt nog niet iedereen dat te doen zoals je kunt lezen in dit DIT artikel van nu.nl.

Het is niet voor iedereen… 

het is heel egoïstisch 

En weten mensen wel waar ze aan beginnen? Veel bloggers verkopen het idee van financiële onafhankelijkheid alsof het voor iedereen haalbaar is. Maar dat is het nou eenmaal niet. Ten eerste is er niet één antwoord op de vraag ‘Hoe word je financieel onafhankelijk’ dus zullen mensen dit veelal zelf moeten uitvogelen. Laat het nou net zo zijn dat je hiervoor extra veel discipline en doorzettingsvermogen nodig hebt. Iets wat vele mensen niet hebben. Het traject van financiële onafhankelijkheid is lang. Het kost jaren om een flink vermogen op te bouwen en als het er is kan je niet zomaar alles ineens gaan uitgeven, want dan kan is het zo weer op. Het is niet makkelijk en het is dus niet voor iedereen weggelegd.

Bovendien is financiële onafhankelijk heel egoïstisch want je plant om een vermogen op te bouwen en dus niet weg te geven aan familie of vrienden om vervolgens weer in te teren op dat vermogen tot er bijna niets meer over is. Nu zal geen van je vrienden, broers of zussen het oneerlijk vinden dat je niet werkt om hen geld te kunnen schenken, maar denk eens aan de kinderen. Stel je eens voor dat jouw ouders continue praten over het geld op de bank en hoe ze daar van leven omdat ze geen zin hadden om te blijven werken. Vervolgens moet je zelf gaan lenen om een studie te bekostigen om daar a helemaal onder aan de carrière ladder te beginnen zodat je een piepklein flatje op een uur van de stad kunt kopen. Zou je het niet een stuk fijner vinden als je ouders je toch een beetje hadden kunnen helpen? Begrijp me niet verkeerd, ik zeg zeker niet dat dit geld voor iedereen die opzoek is naar financiële onafhankelijkheid, maar ik denk dat het wel voor de meerderheid van toepassing is.

Zoals ik dit artikel begin sluit ik het ook af. Het bewuster worden van uitgaven en inkomsten is iets dat ik alleen maar kan toejuichen. Zorg dan ook dat je kinderen kunnen meeliften op je successen en leer ze vroegtijdig hoe dit werkt. Als je ze geen mooie zak geld of inkomstenstromen mee geeft, geef ze dan in ieder geval de kennis die je zelf hebt opgedaan en leer ze al op jonge leeftijd de waarde van geld en de vrijheid die ermee gepaard gaat.

Zo zou je al op vroege leeftijd een automatisch beleggingsrekening of rekening voor indexfondsen kunnen geven. Gebruik de linkjes  (Indexbeleggen bij DeGiro: hier, Automatisch beleggingsfonds via BinckForward: volgt)  voor een leuk startbedrag.

Succes!