Vele denken dat er je veel geld moet hebben om in vastgoed te kunnen investeren. Dit is slechts deels waar. Het is een stuk makkelijker om winst te maken wanneer je een appartementje kunt kopen zonder hypotheek en vervolgens kunt verhuren zonder maandelijks een bedrag aan de bank te hoeven betalen voor de financiering. Maar je hoeft niet een flinke zak geld te hebben om te investeren in vastgoed.

In dit artikel zal ik drie opties behandelen:

  1. Kopen met een hypotheek
  2. Gezamenlijk kopen
  3. Overig

 

  1. Kopen met een hypotheek

De titel geeft al precies aan waar het op staat. Dit is direct de optie van de drie waarbij het meeste eigen geld nodig is. Een woning aankopen voor verhuur kan normaliter niet met een gewone hypotheek en dus zal je er een investeringshypotheek voor moeten aanvragen bij de NIBC bijvoorbeeld. Vervolgens zal je ook zelf geld nodig hebben gezien niet het hele bedrag gefinancierd zal worden en je ook de overdrachtskosten moet betalen. Hou er dus rekening mee dat een dergelijke optie toch nog minimaal €50.000 eigen geld vereist.

Maar laten we er vanuit gaan dat je dit hebt liggen en je bent opzoek naar een huisje. Waar moet je dan op letten? Kortgezegd komt het neer op één woord en dat is ‘cashflow’. Zorg ervoor dat het geld dat binnenkomt hoger is dan de kosten die je moet en verwacht te maken.
Hierbij dien je te denken aan de hypotheeklasten, eventueel onderhoud (stelregel: 3% van de WOZ per jaar), verbouwingskosten, gas, water en licht indien je dit bij de huur in zit en kosten om de verhuur te managen. Dit laatste is belangrijk voor de belastingheffing. Wanneer je het volledig uitbesteed zal je namelijk alleen over de waarde van het pand belasting hoeven te betalen (vermogensbelasting) en als je het zelf verzorgd word het gezien als inkomsten voor box 1 (simpel gezegd).

Tip: Ondanks dat het misschien op papier lijkt alsof je geen geld overhoud door te verhuren kan dit toch aantrekkelijk zijn door de maandelijkse aflossing. Toont je berekening van verwachtte kosten en inkomsten net quitte, dan kan het toch gunstig zijn gezien de huurder je dan helpt met het maandelijks afbetalen van het huis en je na 30 jaar een pand volledig hebt afbetaald.

  1. Gezamenlijk kopen

Als je zelf niet het benodigde bedrag hebt liggen dan kan het misschien lonen om eens met vrienden en kennissen te praten. In Nederland heerst nog altijd een taboe als  het aankomt op praten over geld en kan het maar zo zijn dat iemand in je buurt in exact dezelfde positie zit als jij. Misschien komen jullie samen al tot een goed bedrag of hebben jullie toch nog een derde, vierde of vijfde persoon nodig. Hou er hierbij wel rekening mee dat je natuurlijk ook een kleiner deel van de opbrengsten krijgt. Maar hierdoor heb je ook een partner waarmee je eventuele aanvullende kosten ook kunt delen.

Tip: Leg alles netjes vast bij de notaris zodat er geen problemen kunnen zijn qua verdeling van eigendom wanneer één van jullie er toch mee wil stoppen.

  1. Overige opties

Dit is misschien het beste antwoorde op ‘Hoe investeer je in vastgoed zonder geld?’. Zonder geld is natuurlijk niet helemaal waar, maar zo stellen vele mensen de vraag nou eenmaal. Hetgeen ze echt vragen is ‘Hoe investeer je in vastgoed met een beperkt budget?’. Wanneer je niet over de benodigde middelen (lees: bankrekening) bezit om een appartement te kopen, dan kan je er alsnog voor kiezen om te investeren in vastgoed fondsen. Enkele fondsen hiervoor zijn bijvoorbeeld property fondsen van Blackrock (op de beurs) of via organisaties zoals Woned of Juno.

Via die laatste twee kan je investeren in de Nederlandse woningmarkt.
Bij Woned kan je investeren van €1.000,- maar bij Juno al vanaf €250. Juno is een soort crowdfunding voor hypotheken waarbij een aanvrager 20% van de totale hyptoheekwaarde via Juno kan financieren. Je kunt dus als kleine investeerder je geld uitlenen zodat iemand zijn of haar woning ermee kan kopen.