Gezien ik regelmatig in het vliegtuig stap denken mensen vaak dat ik geweldig ben in het optimaal inpakken van mijn koffer. Ze vragen mij regelmatig: “Hoe pak je het beste een koffer in? Jij weet dat wel.” Helaas is niets minder waar. Als het aankomt op inpakken voor vakantie heb ik, net als bijna iedereen, vaak kleding in mijn koffer die de gehele reis in de koffer zal blijven. Bij het inpakken voor een zakelijke reis komt dit gelukkig iets minder vaak voor. Een grote reden hiervoor is het feit dat ik voor zaken maar één of twee weken op pad ga, terwijl vakanties vaak een extra weekje duren. Daarnaast ziet een vakantie er vaak iets diverser uit dan een zakelijke trip waar de enige afwisseling bestaat uit dag en nacht deel met een kleine uitstap richting de sportschool.
Maar door mijn frequente tripjes kan in wel heel wat tips delen waardoor je minder bagage hoeft mee te nemen. En gezien je tegenwoordig overal moet bijbetalen voor je koffer kan dit maar zo zorgen voor een goedkopere reis gezien je nu enkel nog handbagage nodig hebt.
1. Koop specifieke kleding 
De volgende keer als je een zwembroek gaat kopen, ga dan eens voor het model dat er niet uit zoet als een zwembroek maar juist lijkt op een ‘gewone’ korte broek. Hierdoor hoef je minder korte broeken mee te nemen. Ik ga niet aanraden om een afritsbroek aan te trekken, want je moet nog wel binnengelaten worden in dat ene chique restaurant of die club.
Zorg voor een jas die past bij je plannen. Wil je naar een mooie chique omgeving, ga dan niet in je dikke ploffige jas maar zorg voor een gepaste outfit. Zorg dan ook hier weer voor een jas die je in meerdere situaties kunt dragen  net als de eerdergenoemde zwembroek.
2. Zorg voor een goede koffer.
Dit mag voor zich spreken. Zorg dat je een goede koffer of tas hebt met een handige indeling. Daarnaast is het handig als er verschillende vakken in zitten waardoor je koffer niet ontploft als je hem opent.
3. Benut de ruimte die je hebt optimaal.
Dit betekend niet alleen zorgen dat je ook je jaszakken benut en sokken in je extra schoenen stopt, maar ook het oprollen van je kleding en het meenemen van mini versies van shampoo en dergelijke. Een goede tip hierbij is wel om je toiletspullen als laatste in te pakken, in een doorzichtig tasje, om zo bij de security check geen halve archeologische expositie te hoeven doen in je koffer of tas.
4. Zoek op instagram en Google
Veel tips & tricks staan ook op plekken zoals Instagram of kan je vinden door op Google te zoeken. Zoek op termen als ‘packingtips’ ‘smartpacking’ ‘backpacktips’ en je zal bedolven worden onder een berg aan informatie.
round black chronograph watch on table near germany passport an banknote on table
Foto door Omar Markhieh op Pexels.com
5. Maak je niet druk.
Dit is denk ik mijn beste tip. Maak je niet druk, je kunt overal wel kleding kopen. Daarnaast zie je praktisch niemand meer terug na je reis en bovendien kennen de mensen je niet. Dus als je dan toch een keer een kledingstuk voor de tweede keer draagt of even een goedkoop shirtje erbij hebt gekocht, who cares?!
Vergeet je portemonnee en paspoort niet. Voor de rest maakt het weinig uit.
Goede reis!