Side Hustle, passief inkomen, meerdere inkomstenstromen, je ziet deze termen steeds vaker langskomen. Maar wat nou als je geen idee hebt waar je moet beginnen? Je wilt misschien heel graag een bedrijfje starten, maar waarin? Ik kan je helaas niet vertellen waarin jij een bedrijf op zou moeten zetten, maar ik weet gelukkig wel wie dit wel kan.
Jijzelf! Jij bent degene die het beste weet waar je goed in bent en waarin niet. Om het iets gemakkelijker te maken heb ik hier enkele tips opgeschreven waardoor je binnen no-time enkele goede ideeën hebt om mee te beginnen.
1. Wat zijn je hobbies? 
Waar haal jij energie uit? Waar besteed je je vrijetijd aan? Misschien ben je een fervent visser, tekenaar, of voetballer? Of kijk je graag naar anderen die dat doen? Zet een website op waarin je mensen samenbrengt die deze hobbie delen, deel strategieën en tips of leg aan anderen uit wat jij weet. Daarnaast zou je misschien jou kennis kunnen verkopen middels een e-book. Er is altijd wel een manier om inkomsten te winnen uit een passie. Echter moet je je dan wel goed beseffen dat het af en toe wat meer op werk gaat lijken.
2. Waar ben je goed in?
Stel deze vraag aan jezelf maar vooral ook aan je vrienden. Wat is het onderwerp waarvoor ze jou om advies zouden vragen? Misschien zou je deze advies kunnen aanbieden middels consultatie of, wederom, met een e-book. Wanneer je een e-boek hebt geschreven zet je het op bol.com en je eigen website en elke keer dat iemand je boekt koopt, verdien je weer een beetje geld. Is een boek niet genoeg of passend? Misschien werken instructie video’s beter. Zet er een paar op YouTube en verwijs naar je site waar je de rest hebt aangeboden als pakket. Zo kan je geld verdienen met kennis die je al hebt, je hoeft het alleen maar beschikbaar te maken voor het grote publiek!
3. Waar betaal jij anderen voor?
Heb je iemand die jouw huis schoon maakt? Of doet iemand je boekhouding voor je? Misschien zijn anderen ook nog wel opzoek naar een betrouwbare hulp. Voor een kleine commissie weet jij de aanvrager en jouw ‘mannetje’ in contact te brengen. Misschien weet je wel een hele groep collega’s die allemaal opzoek zijn naar een betrouwbare schoonmaakster. Bedenk eens wat 2 euro in commissie per uur zou doen. 2 uur per week, is 16 euro per maand. Help 5 collega’s en het is een extra 80 per maand. Voor een schoonmaker kan je misschien 2 euro commissie rekenen, maar op duurdere zaken zoals boekhouding of tuinverzorging kan je waarschijnlijk een betere commissie krijgen.
4. Waar verspil je tijd aan?

Misschien zit je weleens op de bank en ben je al een half uur op instagram aan het kijken, of zoek je naar auto’s op marktplaats. Waarschijnlijk heb je in totaal al vele uren besteed aan research. Zo weet jij misschien veel beter wat een redelijke prijs is voor een Volvo v70 uit 2013 met 162.000 kilometer op de teller. Waarom gebruik je deze kennis dan niet wanneer je een goede kans ziet en koop je deze om weer te verkopen? Soms is het een kwestie van doel en de sprong wagen. Je kunt niet verwachten dat alle voorspoed aan komt waaien zonder dat je er iets voor doet. Door gemiddeld 300 euro winst te maken op de koop en verkoop van een auto kan je, binnen de classificatie als privé

man person jumping desert
Foto door Stokpic op Pexels.com

persoon, 1500 euro per jaar extra verdienen. Nu heb ik voorzichtigheidshalve 300 euro gepakt omdat je misschien de ene keer 1.100 winst maakt, maar de andere keer een paar euro verlies hebt. Dus, zoals ze in meerdere Hollywood films hebben gezegd,

“grow some balls and do it”.
Uiteraard is het volledig aan jou, de lezer, maar iedereen kan wel een beetje aanmoediging gebruiken.

Dit waren enkele tips waarmee je hopelijk een side-business kunt opstarten. Hoe je met een idee een bedrijf kunt opzetten zal ik in een toekomstig artikel stap voor stap beschrijven.