Fake news, dat is misschien wel hetgeen dat het meeste is bijgebleven uit het nieuws van het afgelopen jaar. Maar wat is er nu eigenlijk gebeurt in het afgelopen jaar? Wat voor effect heeft dit gehad op de huidige economie? Om dat te bekijken gaan we kort terug in de tijd. Gedurende het beleid van, misschien wel de meeste charismatische Amerikaanse president ooit, Barack Obama groeide de economie gestaagd met zo’n 2 procent per jaar. Mensen waren nog een beetje aan het bijkomen van de financiele crisis en waren iets voorzichtiger met hun uitgaven gezien ze twijfelde of er nog een crisis aan zat te komen.

Toen kwam meneer Trump in beeld. Een man die mogelijk meer geld heeft verspild dan verdiend, failliet is gegaan, is verdacht van samenwerking met veroordeelde criminelen, meerdere malen is aangeklaagd als aanrander en het Amerikaanse volk heeft wijsgemaakt dat hij een fantastische zakenman is door er een te spelen in een televisieprogramma.

Sinds zijn aanstelling is er nog nauwelijks iets veranderd. Natuurlijk gaat het nog bijna elke dag over de uitspraken die zijn gedaan, de mensen die nu weer zijn ontslagen en nieuwe verdenkingen, maar in de economie is er weinig verandert.

photo of woman holding her phone

Beleggers wereldwijd hielden hun hart vast en vroegen zich hardop af wat er ging gebeuren zodra de nieuwe president plaats had genomen. Maar op een paar schokjes na is er eigenlijk niets gebeurt.

Wat op merkwaardige wijze wel is omgeslagen is het consumentenvertrouwen. Men lijkt (op papier) de ontslagrondes, dieprode cijfers op de beurzen en daling van de huizenprijzen alweer te zijn vergeten en hierdoor is het consumentenvertrouwen op zijn hoogste punt sinds 2000 (Bloomberg). Dit zou normaliter gepaard gaan met verwachtingen en onderbouwingen vanuit de financiële sector over een stijgende economische groei in de komende jaren. Als mensen meer gaan uitgeven zal er meer geleverd moeten worden en dus zullen meer mensen een baan hebben en ook weer meer kunnen kopen (en zo is het cirkeltje rond). Maar die bericht komen eigenlijk niet. Sterker nog, de verwachting is dat de economische groei zal afnemen in de komende jaren. Daarnaast is men (in Amerika) minder geld gaan lenen om in bedrijven te investeren. Bedrijven hebben nou eenmaal investeringen nodig om te kunnen groeien dus misschien verwachten die mensen toch niet helemaal dat de vraag naar hun producten of diensten zoveel zal stijgen. Misschien is de natuurlijke terughoudendheid bij onzekerheid, en dat is er best veel als je kijkt naar de uitspraken die de afgelopen maanden vanuit het Witte huis de wereld in zijn geslingerd, toch groter dan men hardop wil zeggen. Het zakenleven heeft namelijk een hekel aan onzekerheid gezien je daarmee de kans vergroot om verkeerde investeringen te doen en dus je geld verliest. Dus het is nu onduidelijk of de Amerikanen de toekomst voorspoedig inzien of juist niet. Wat we in ieder geval bijna zeker weten is dat het niet saai zal zijn.

Sommige grote (Amerikaanse) banken en investeerders hebben aangegeven dat ze zich helemaal geen zorgen maken en dat de economie zal blijven groeien. Maar het is natuurlijk de vraag in hoeverre ze dit zelf geloven.

In deze tijd moet je bijna elke uitspraak in twijfel trekken als je het niet zelf hebt vast kunnen stellen.

Foto door bruce mars op Pexels.com