Waarom leren we altijd dat je moet sparen? Waarom leren we altijd dat, als je hard werkt en je netjes je geld apart zet, je geen (financiële) zorgen hoeft te hebben en prima kunt leven? Dat is hoe de meeste van ons zijn opgevoed en hoe de mensen die het ons hebben verteld het ook weer hebben gehoord. Maar waarom doen we dit eigenlijk?

Vroeger was het heel lastig om je als ‘gewone arbeider’ op te werken tot hogere kringen. Er waren echt verschillende klassen en mensen rekenden je af op je afkomst in plaats van je prestaties. Natuurlijk zal dat vandaag de dag ook nog wel gebeuren, maar verre van de situatie zoals het circa honderd of honderdvijftig jaar geleden was. Toen was je als arbeider gewoon arbeider en verdiende je net genoeg om rond te komen. De echte vermogenden bleven vaak vermogend door de arbeiders voor zich te laten werken en ze vervolgens uit te betalen in het café dat heel toevallig ook in eigendom was van de vermogenden. Daarnaast bleef je vaak ook je volledige leven werken bij maar één of twee werkgevers en groeide je daar door of bleef je gewoon doen wat je altijd al deed. Hierdoor was het ook heel lastig om echt geld opzij te zetten en ook de duidelijke aanwezigheid van religie in de samenleving werkte niet bepaald mee om een vermogen op te bouwen nadat in het gewone levensonderhoud was voorzien.

Tegenwoordig is dit gelukkig anders. Wanneer je een redelijke baan hebt is het prima mogelijk om geld opzij te zetten en als je zonder baan zit is het altijd nog het internet waar je je diensten op kunt aanbieden of spullen van kunt kopen om weer te verkopen zonder dat je eerst de halve wereld over hoeft te reizen.

Dus moeten we dan niet sparen? Dat is niet wat ik probeer te zeggen. Sparen is heel verstanding. Door te sparen bouw je een buffer op voor onverwachte kosten. Maar wat als je nou al een paar duizend euro op de bank hebt staan? Dan is het mogelijk beter om te gaan investeren. Denk hierbij aan beleggingen in aandelen, obligaties, uitlenen of investeren in een bedrijf of jezelf middels studies. Het is hierbij wel afhankelijk van je maandelijkse uitgaven, maar een veel gehoorde stelregel is om een buffer aan te houden voor circa zes maanden aan kosten. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken over eventuele onverwachte kosten en kan je al het extra gespaarde voor je laten werken.

white and black inflation chalk board writing

Ik hoor sommige mensen al denken ‘Waarom zouden we niet gewoon verder sparen?’ Dat is een hele goede vraag. Door de inflatie wordt geld langzaam minder waard. Kan je bijvoorbeeld in 2012 voor €1,- een brood kopen, dan kost datzelfde brood (door jaarlijkse inflatie) in 2034 waarschijnlijk €2,-. Dus als jij je geld rustig op de bank laat staat gebeurt er niets met de hoeveelheid geld, maar wel met de waarde die het heeft in de markt. Daarnaast kost geld op de bank, boven een bepaalde grens, geld. Lees hiervoor ook dit artikel over vermogensbelasting. Kort samengevat komt het er op neer dat je meer belasting moet betalen over het geld dat je op de bank hebt staan dan dat je terugkrijgt van de bank in de vorm van rente. Per saldo verlies je dus geld door het op de bank te laten staan boven op het feit dat het minder waard wordt. Als je dus zal blijven sparen ben je een dief van je eigen portemonnee!

Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen. Zo heb je pensioensparen of wil je bijvoorbeeld een huis kopen over een paar maanden of binnen enkele jaren. Dan is het heel verstandig om het geld op je bank te houden omdat je bij pensioensparen een belastingvoordeel hebt en, indien je een huis wilt kopen, je de zekerheid hebt dat je dat geld kunt gebruiken voor je huis.

Maar wanneer je voldoende geld op de bank hebt, geen plannen hebt om een grote aankoop te doen en we zaken zoals pensioensparen buiten beeld laten, zal ik blijven zeggen: Ga eens investeren! Door te investeren zal je, indien goed gedaan, zorgen voor hoger rendement op je geld dan wanneer je het op de bank laat staat. Is het niet uit waardestijging van je aandelenportfolio of ontvangsten in de vorm van dividend of vergoeding van uitgeleend geld, is het wel door een loonsverhoging omdat je meer kennis hebt opgedaan en hierdoor weer een betere functie hebt bemachtigd.

Mocht je nog niet aan het beleggen zijn of willen lezen wat ik er over heb geroepen lees dan dit artikel.

Laat onderstaand een bericht achter of stuur een berichtje op Instagram als je meer informatie wilt of feedback hebt!

 

Foto’s door Pixabay op Pexels.com