Aan het eind van het jaar zijn kijken velen terug naar hun wensen en maakt men de balans op om er vervolgens achter te komen dat er eigenlijk weinig is veranderd ten opzichte van het jaar ervoor. Je bent een jaartje ouder geworden, hebt misschien een beetje opslag gekregen en een leuke reis gemaakt, maar daar blijft het vaak wel bij. Mocht dit voor jou het geval zijn, wees dan niet getreurd! Het is namelijk nooit te laat om te starten aan je toekomst.

In dit artikel zal ik iets uitleggen over beleggen. En nee dat is niet stoffig en ingewikkeld, maar bijzonder eenvoudig. Beleggen kan tegenwoordig heel makkelijk met je mobiele telefoon. Er zijn een boel apps die je erbij helpen of je gaat gewoon naar een website en regelt alle zaken daar. Enkele aanbieders zijn bijvoorbeeld Alex (onderdeel van Binck Bank), DeGiro (onlinebank) en hoogstwaarschijnlijk bied je eigen bank je ook de mogelijkheid om te beleggen. Zoals bij het Zelf of Beheerd Beleggen bij de ABN AMRO of Rabobank of bijvoorbeeld het Zelf op de Beurs van de ING.

Apps

De voordelen van het beleggen via Alex, DeGiro en eventueel je eigen bank is het feit dat je het allemaal via je app kunt doen. Helaas heeft dit ook nadelen. Omdat het zo makkelijk is om te kijken wat je aandelenportfolio is zal je er waarschijnlijk ook vaker een blik op werpen. Dit is opzich niet zo erg, maar het kan je nerveus maken waardoor je impulsieve beslissingen gaat nemen. Wil je beleggen voor de lange termijn en zal je aandelen een tijdje moeten aanhouden, ga dan bij jezelf na of het wel verstandig is om de app te installeren.

Geen kennis?

Mocht je nou bij jezelf denken ‘maar ik weet niets van aandelen en het is allemaal zo saai’, dan kan je alsnog gewoon gaan beleggen in aandelen. Je kunt een adviseur inschakelen, maar er zijn nu ook geautomatiseerde opties waar een computer eigenlijk bekijkt welke aandelen gekocht moeten worden. Een van die opties is bijvoorbeeld Binck Forward (voorheen Pritle). Het idee is heel simpel; je maakt een rekening aan, zet hier geld op en geeft aan hoeveel risico je wilt lopen. Hiervoor dien je enkele vragen in te vullen zoals de verwachte looptijd van je investering. Wil je investeren voor de komende 5 jaar, of misschien voor de komende 50? Daarnaast is het mogelijk om aan te geven of je veel, gemiddeld of weinig risico wilt lopen en vervolgens gaat de computer van Binck Forward aan de slag om aandelen, obligaties en andere beleggingen voor jou uit te voeren. Hier hoef je dus zelf niets aan te doen. Zelf laat ik maandelijks een klein bedrag bijschrijven op mijn Binck Forward rekening en dit wordt dan in de dagen daarna automatisch verspreid over de verschillende segmenten (aandelen, vastgoed, obligaties, etc.). Hierdoor hoef ik zelf niet continue bezig te zijn met het uitzoeken en uitvoeren van mijn beleggingen. Daarnaast kan je al vanaf een relatief klein bedrag beginnen.

person holding silver iphone x turned on
Foto door rawpixel.com op Pexels.com

Zelf doen?

Wil je toch zelf aan de slag omdat je graag de touwtjes in handen hebt, dan zou je kunnen kijken bij de mogelijkheden die Alex, DeGiro en het zelfbeleggen bij de banken je bieden. Hierbij zal je wel rekening moeten houden met de beheerkosten en de kosten per transactie. Ga dus eerst goed na hoeveel transacties je verwacht te maken (Ga je elke dag, week of maand aandelen kopen en verkopen of één keer per jaar?) en voor welke bedragen. Op deze pagina is een duidelijk overzicht opgenomen voor een aantal voorbeelden zoals het beleggen in de Shell of BMW.

Wat te doen?

Waar en hoe je moet gaan beleggen is dus helemaal je eigen keuze. Wil je het zelf doen, dan is het niet verstandig om te kiezen voor beheerd beleggen gezien je dan zelf bijna geen inspraak meer hebt. Dan zijn opties zoals het zelf beleggen bij je bank of bij Alex een betere keuze. Wil je juist dat iemand anders alles voor je doet, dan is beheerd beleggen juist iets voor jouw (hierbij is het vaak wel verplicht om met enkele duizenden euro’s te beginnen).
Mocht je nog niet aan het beleggen zijn geslagen, je geen zin hebt om je te verdiepen maar toch maandelijks iets opzij wilt zetten, dan raad ik je aan eens een kijkje te nemen bij Binck Forward zoals ik hierboven ook heb beschreven.

Daarnaast is het ook nog mogelijk om zogenaamde ETF’s (Exchange-trade fund) te kopen. Dit zijn eigenlijk bundels van aandelen waardoor het niet uit maakt of juist één aandeel stijgt of daalt, maar gaat het over gemiddelden. Met een ETF koop je dus eigenlijk een stukje van een bundel aandelen. Als het gemiddelde van die aandelen stijgt, stijgt de waarde van de ETF ook. Gezien de aandelenmarkt normaliter stijgt over de lange termijn is dus ook de verwachting van veel mensen dat de waarde van een ETF over een lange termijn (meer dan 5 jaar) ook stijgt. Hierdoor heb je minder uitschieters zoals bij losse aandelen, maar verspreid je ook het risico dat je loopt. Een goede optie hierbij is bijvoorbeeld DeGiro, waar je zonder transactiekosten kunt beleggen in ETF’s die binnen hun kernselectie vallen. Hierbij dien je wel rekening te houden met het Depositogarantiestelsel. Dit betekent eigenlijk niets anders dan een garantie tot maximaal €100.000 wanneer de bank failliet gaat. Instellingen zoals DeGiro vallen niet onder dit stelsel en zullen dus ook niet gegarandeerd een bedrag tot een ton uitkeren indien ze failliet gaan. Banken zoals de Rabobank, ABN en ING vallen hier wel onder, maar brengen (meestal) hogere kosten met zich mee. Mocht je ook een spaarrekening hebben bij de bank waar je belegt, let er dan op dat je totale vermogen bij die bank niet ver boven de €100.000 uit komt gezien je alles daarboven niet gegarandeerd terugkrijgt mocht de bank failliet gaan.

Hopelijk heb ik je hiermee iets meer inzicht gegeven in de mogelijkheden. Mocht je hebben besloten om te gaan beleggen of heb je een specifieke reden waarom je belegt zoals je doet, laat dan even een reactie achter onder dit artikel. Dat is niet alleen leuk voor mij om te lezen, maar mogelijk kunnen we andere lezers ook inspireren en / of van tips voorzien.

Succes!