Ben je al een tijdje op weg met je financiële doelen dan is de kans groot dat je vermogensbelasting moet betalen. Per 2018 is de grens verhoogd en zijn de eerste €30.000,- onbelast. Maar over het vermogen uit sparen en/of beleggingen dien je (helaas) wel belasting te betalen. Deze belasting is een doorn in het oog voor iedereen die bewust bezig is met het opbouwen van een financiële portefeuille en/of buffer. De overheid heeft deze belasting ingesteld gezien men van mening is dat mensen met een grotere financiële buffer hier inkomsten (rendement) uit kunnen halen, middels beleggingen bijvoorbeeld.

Om de impact van deze belasting te kunnen verminderen heb ik hieronder enkele tips opgenomen:

Ga voor Groen!

Door duurzaam te sparen of beleggen kan je de grens verhogen van €30 naar €57.385. Helaas is het niet zo dat dit €27.385 aan belasting zal schelen, maar het kan je wel een goede duizend euro besparen per jaar.

Verklein je hypotheek

Ondanks het idee om hypotheekvrije woningen extra te belasten in de toekomst blijft het verkleinen van je hypotheek een goed idee. Hierdoor verklein je het bedrag op de bankrekening en stop je het in je woning. Gezien je geen vermogensbelasting betaald over je hoofdverblijf kan dit dus gunstig uitpakken. Hou er hier wel rekening mee dat de bank eventuele boetes in rekening zou kunnen brengen. Vraag dus altijd na bij je bank of dit het geval is en hoeveel je kunt aflossen. Je kunt via deze checklist kijken of het verstandig is om eerder af te lossen.

Heb je een (bank) spaarhypotheek, dan is het een ander verhaal en is de kans klein dat aflossen voordelig is. Ik ga er vanuit dat de mensen die een dergelijke hypotheek hebben afgesloten ook voldoende inzicht hebben in hun situatie en deze tip al hebben overwogen.

alternative alternative energy clouds countryside
Foto door Pixabay op Pexels.com

Geef je geld weg!

Heb je kinderen of kleinkinderen en verwacht je dat je voldoende geld hebt om zonder zorgen van te kunnen leven? Wacht dan niet tot het te laat is en schenk een beetje aan je nageslacht. Hierdoor verlaag je het bedrag waarover je vermogensbelasting moet betalen en is het mogelijk om je nalatenschap zo gunstig mogelijk over te dragen (zonder erfbelasting). Er zijn verschillende regels, maar er kunnen duizenden euro’s worden geschonken aan kinderen en kleinkinderen. Denk aan een jaarlijkse schenking en aan een éénmalige schenking. Voor de exacte regels is het verstandig om hier even te kijken.

Het fiscale partnerschap

Ben je niet getrouwd, heb je ook geen geregistreerd partnerschap, maar woon je wel met iemand samen? Dan kan het verstandig zijn om een fiscaal partnerschap aan te gaan. Dit hoeft niet met een geliefde, maar kan ook gewoon met je huisgenoot. Dit is alleen aantrekkelijk als slechts één van de twee personen boven de grens van €30.000 uit komt. Door een fiscaal partnerschap aan te gaan schiet de grens van jullie gezamenlijke vermogen naar €60.000. Wanneer jij bijvoorbeeld €35.000 hebt en je fiscale partner heeft €25.000 zal je geen vermogensbelasting hoeven te betalen. Heeft je fiscale partner nou €26.000, dan hoef je slechts over €1.000 belasting te betalen in plaats van de €5.000 wanneer je geen fiscale partners zou zijn. Let er hierbij wel op dat het ook nadelig kan zijn wanneer je beide een woning (met hypotheek) hebt gezien je als fiscaal duo maar voor één woning de hypotheekrente kunt aftrekken.

Overig

Ik ben hier bewust niet ingegaan op het schenken aan culturele instellingen. Al weet ik dat er een nieuwe giftenaftrek is waardoor je 125% van de gift kan aftrekken (voor je inkomstenbelasting) tot een maximale schenking van €5.000, weet ik niet of dit al helemaal is goedgekeurd. Daarom heb ik dit niet als losse tip opgenomen. Door te schenken kan je het vermogen verlagen, wat vervolgens zorgt voor minder vermogensbelasting.

Ook het vooruitbetalen van enkele kosten kan zorgen voor een lagere heffing. Dit is vaak echter slechts een verschuiving gezien je die kosten volgend jaar niet meer hebt om je vermogen te verminderen. Mocht je nou verwachten om volgend jaar niet meer boven de grens van €30.000 uit te komen, dan kan dit wel een handige tip zijn.

Weet jij misschien nog een goede tip? Laat het dan weten door onder dit artikel een reactie te plaatsen!