December, de maand van tekorten, de maand van lege bankrekeningen en de moeilijkste maand om niet te stoppen met sparen. Ik hoor je denken. Maar zo erg is het toch niet om even te stoppen om cadeaus te kopen? Jawel! Als je stopt met de structuur die je hebt opgebouwd, waarom zou je dan niet stiekem nog even wat extra geld stoppen dien die vakantie, in dat ene weekendje weg, of in die paar schoenen die je al een tijdje hebt zien staan?

photo of christmas presents
Foto door freestocks.org op Pexels.com

Het opbouwen van een structuur kost tijd en moeite. Zie het als een goed geoliede machine. Opbouwen doe je met allerlei onderdelen die apart geen uitkomst leveren, maar samen leveren ze een geweldige kop koffie. Maar wat als je het even de molen die die bonen maalt, uit de machine haalt? Dan gebeurt er niets. En er zal ook niets gebeuren tot je die terug hebt gezet. Maar terugzetten vergt ook weer tijd en moeite waardoor je het toch nog maar laat liggen gezien je veel te druk bent. Je haalt wel even een koffie bij Sb. Stel dat je de machine dan toch in elkaar hebt gezet en je geniet weer elke ochtend van een lekker kopje welverdiende koffie. Je hebt geen echte impact gehad van het feit dat de koffiemachine het even niet deed. Toch? Je hebt gewoon een paar dagen koffie gekocht, dus er was niet echt een probleem. Zou je de stekker van je koffiemachine nog even gebruiken als die voor iets anders nodig is? Ja natuurlijk! Dan zet ik het later terug en kan ik weer gewoon verder. In de tussentijd stop ik gewoon weer even bij Sb. Het wordt te makkelijk om te stoppen en alle goede intentie die je had in het begin zal verloren zijn gegaan. Want het kost nou eenmaal tijd en doorzettingsvermogen om vermogen op te bouwen. Als het niet zo was zou iedereen binnen een paar jaren een paar 100.000 op de bank hebben staan en zou niemand zich zorgen maken.

Maar maak je geen zorgen! Zo moeilijk is de decembermaand niet. Heb je kinderen? Geef ze geen 4 stukken speelgoed, maar misschien 1. Of vertel ze dat je naar Disney gaat (minder leuk voor een zoon van 15 dan voor een dochter van 6) en plan een trip voor volgend jaar. Dan kan je elke maand een beetje opzijzetten, hoef je geen hap uit je bankrekening te nemen en ben je toch een held voor je kind(eren). Of je bouwt zelf een mooi kasteel of fort voor je kinderen om in te spelen. Doe dit met wat reststukken hout of zelfs met karton. Kinderen houden van nieuwe dingen waar ze hun energie op los kunnen laten, ze geven (tot een bepaalde leeftijd) niets om het merkje dat er opstaat. Ze vragen niet of het een Gucci trui is, ze willen die trui met de pony of draak erop.

Dus val niet in de val om je bankrekening te plunderen, maar probeer het persoonlijker aan te pakken. Wanneer je dan toch wat extra geld nodig hebt, neem het van de bankrekening en zet een geautomatiseerde storting in werking die het gat in de komende maanden weer goed gaat maken.

Succes en vergeet niet te genieten van het leven!