Waarom zou je huren als je kunt kopen? Kopen is altijd voordeliger dan huren! Dat zijn enkele van de uitspraken die regelmatig worden geroepen door mensen die net een huis hebben gekocht. Maar klopt dit eigenlijk wel? Het lijkt inderdaad een makkelijke rekensom. Je betaalt 1.200 huur terwijl je het voor 1.000 aan maandelijkse hypotheeklasten zou kunnen kopen.

Maar zoals je waarschijnlijk kunt raden komt er meer bij kijken dan alleen maar een maandelijks verschil ik kosten. ‘Huren is geld weggooien, je ziet het nooit meer terug’ is nog zo’n uitspraak die vaak wordt gemaakt. Maar wat dan wordt vergeten is het feit dat je de interestbetaling ook niet meer terugziet. Alleen de aflossing van de lening stop je daadwerkelijk in de woning. Dat maakt het verschil met huren alweer een stukje kleiner.

Ben je onzeker over je toekomst op de korte termijn? Zoals bijvoorbeeld je werkgever, uitbreiding van het gezin of moeite om de bijkomende kosten te kunnen betalen. Dan is het beter om nu nog even niet te kopen. Daarnaast is het ook heel belangrijk hoe lang je in het huis verwacht te wonen gezien de huizenprijzen niet altijd hetzelfde zijn. Denk je bijvoorbeeld maar 3 tot 5 jaar te wonen in een huis dat nu €350.000 zou kosten, hou er dan rekening mee dat de prijs met 15% (5% per jaar wat goed mogelijk is, zie ook deze pagina) zou kunnen zijn gestegen of gedaald in die periode. Dus dat zou kunnen neerkomen op een waardevermindering van €52.500 wanneer je het huis wilt verkopen. Dan zou het toch wat fijner zijn als je 3 jaar €1.000 per maand aan huur betaalde (totaal €36.000). Bovendien zijn onderhoudskosten zoals het inhuren van een loodgieter inbegrepen in de huur, maar niet wanneer de woning van jezelf is.

Natuurlijk kan het ook zo zijn dat de woning in waarde is gestegen, maar dit is eigenlijk niet nauwkeurig te voorspellen voor de gewone man (of vrouw).  En ondanks een mogelijke waardestijging zou het kunnen gebeuren dat jij of je partner minder wilt gaan werken of gedwongen wordt dit te doen. Dan zou een waardestijging leuk kunnen zijn op papier, maar zal het niet heel fijn voelen als je deze moet verkopen omdat jullie de hypotheek niet meer kunnen betalen.

Daarnaast heb je misschien het geld hard nodig voor investeringen in je bedrijf of om eventuele erfbelasting te betalen in de nabije toekomst. Het laatste is natuurlijk geen leuke gedachte om over na te denken. Maar stel dat je een huis erft, dan zou het zonde zijn dat je deze moet verkopen om de belasting ervan te kunnen betalen.

Dus twijfel je of je een woning moet kopen? Stel jezelf dan de volgende vragen:

  • Wil ik er voor 10 jaar of meer in wonen?
  • Kan ik de bijkomende kosten zoals bijvoorbeeld de overdrachtsbelasting, nieuwe meubels en mogelijke onderhoudskosten betalen?
  • Zal ik in de komende 10 jaar waarschijnlijk in deze buurt willen blijven?
  • Deze woning kan eventuele gezinsuitbreiding aan?
  • Hou je meer dan 35% van het totale inkomen (samen met je eventuele partner) over na het betalen van de maandelijkse hypotheek?pexels-photo-1027509

Zijn de antwoorden op de bovenstaande vragen allemaal ‘ja’? Dan lijkt het er inderdaad op dat kopen verstandiger zou zijn gezien de huizen-prijzen op de lange termijn lijken te stijgen.

Heb je ‘nee’ geantwoord op één van de boven-staande vragen? Dan zal je er toch nog even over na moeten denken of het wel echt een goed idee is.

Gezien op het moment van schrijven een eigen woning nog in Box 1 zit ben ik niet ingegaan op de rumoer omtrent het verschuiven van de eigen woning naar Box 3.

Heb je een huis gekocht na het lezen van dit artikel of juist niet? Laat dan onderstaand even een reactie achter!