Een veel gemaakte fout is denken dat je helemaal niets leuks kunt doen als je verstandig met geld om gaat. Natuurlijk kan dit wel, het gaat alleen om duidelijke keuzes maken. Wil je sparen, investeren of gewoon uitgeven? Waarin zou je kunnen investeren? Waaraan geef je het uit? Dat zijn enkele vragen die je jezelf dient te stellen om enigszins verstandig met geld om te gaan.

cars parked outside on concrete road
Foto door Rangga Aditya Armien op Pexels.com

Maar wanneer je hebt besloten dat je graag een leuke auto wilt rijden, dan hoeft het nog niet zo duur te zijn als je misschien denkt. Lees hier waarom niet:

  • Mocht je hebben besloten dat je een auto wilt gaan kopen, dan zou je kunnen kiezen voor een moderne, zuinige auto. Maar je kunt ook kiezen voor een iets ouder, luxer, racemonster. Exclusievere auto’s hebben vaak eerder de luxes die nu in de goedkopere auto’s zitten, maar hou er wel rekening mee dat de oudere auto’s meer onderhoudskosten kunnen hebben. Neem bijvoorbeeld een relatief nieuwe auto die je aanschaft voor €10.000 en waar je verwacht twee jaar in te rijden. Tegen de tijd dat jij hem verkoopt is de auto 4 jaar oud en nog maar €7.000 waard. Dit betekend dat de auto je in €1.500 per jaar heeft gekost aan afschrijving. Neem nou een ietwat oudere auto van bijvoorbeeld €30.000 die je na twee jaar verkoopt voor €29.000. Dan zijn de jaarlijkse afschrijvingskosten maar €500. Wat veel mensen niet weten of simpelweg vergeten is het feit dat nieuwe auto’s normaliter sneller afschrijven. Na de eerste drie of vier jaar is een groot deel van de afschrijving al geweest. Daarom is het handig om te kijken wat de vraagprijs is voor een oudere versie van het model dat jij wilt gaan kopen. Stel dat jij een auto uit 2010 wilt kopen, kijk dan ook even wat de prijzen voor 2008 modellen zijn.
  • Aanschaf van een exclusievere auto is vaak duurder. Maar naast de nadelen (je kunt het geld niet meer investeren) zijn er ook voordelen. Koop je een auto in het buitenland? Dan zou je bij een goede aankoop een duurdere auto kunnen rijden dan waar je voor betaald hebt. Het is alom bekend dat importeren van auto’s zeer lucratief kan zijn. Doe je dit om er zelf in te rijden en je verkoopt hem weer, dan kan goede research en een verstandige aankoop er voor zorgen dat je na twee jaar de auto kunt verkopen voor hetzelfde bedrag (incl. bijkomende import kosten) of misschien zelfs met een beetje winst. Daar komt dan nog bij dat een auto die niet is aangeschaft als investering niet meegenomen hoeft te worden voor de vermogensbelasting. Hierdoor bespaar je dus eigenlijk een heffing op het geld dat je ander op de bank zou hebben staan (boven de €30.000 grens voor 2018).
  • Gezien je waarschijnlijk meer geld kwijt zult zijn bij het tanken zal je ook bewuster kiezen om de auto te laten staan. In plaats van de auto te pakken voor een ritje van 800 meter zal je waarschijnlijk toch kiezen om even de fiets te pakken. Kosten die automatisch worden afgeschreven of later merkbaar zijn hebben minder impact dat het direct moeten betalen van een flinke rekening aan de pomp. Als je nu het verschil berekend tussen een goedkopere of een duurdere (oudere) auto en hierbij dezelfde kilometer gebruikt kan dit uiteindelijk nog wel eens voordeliger uitpakken. Maar ga hier niet vanuit natuurlijk!
  • Daarnaast is de keuze waarschijnlijk ook gemaakt omdat je graag die auto wilt rijden en jezelf verwennen hoort er ook gewoon bij. Zorg alleen wel dat je dit op een (financieel) verstandige manier doet.

Het is dus heel erg afhankelijk van de auto’s waartussen je twijfelt. Hopelijk heb ik je hiermee laten inzien dat een leuke auto toch dichterbij kan zijn dan gedacht. Zaken als verzekering en wegenbelasting zijn heel erg afhankelijk van de auto die je kiest en locatie waar je woont. Echter zijn oudere auto’s vaak iets voordeliger in de verzekering en is gewichtsbesparing een trend die veel high-end fabrikanten volgen.

Mocht je een auto hebben gekozen, laat onder dit artikel even weten welke het is geworden!