Het klinkt misschien heel gek om spullen te kopen zodat je kunt besparen. Maar het is niet vreemder dan ‘met geld maak je geld’. Wat zijn nou handige spullen of tools om geld mee te besparen anders dan bijvoorbeeld een beleggingscoach. Hieronder heb ik er een aantal op een rij gezet:

pexels-photo-1094770.jpeg
Foto door Thijs van der Weide op Pexels.com

Steek je handen uit de mouwen

Koop eens wat goed gereedschap en materialen, slinger Youtube aan en ga aan de slag! Of je nou een nieuwe bank wilt voor in de achtertuin, een nieuwe garderobekast in de slaapkamer of een nieuwe tafel voor in de woonkamer, voor bijna alles is een instructievideo te vinden. Zelf maken is vaak een stuk voordeliger dan het kopen van kant-en-klare meubels (van een vergelijkbare kwaliteit). Bovendien is het vaak een leuk project waar je met vrienden of kinderen aan kunt werken en nog jaren plezier van zult hebben (mits voltooid natuurlijk).

Koop een goed bed

Goede nachtrust is heel erg belangrijk. Wanneer je slecht slaapt zal je minder uitgerust zijn en presteer je dus ook minder. Door minder te presteren zie je mogelijk minder kansen of presteer je slechter op je werk waardoor je net die promotie misloopt. Hierbij draait het voornamelijk om het matras. Verdiep je goed in het matras dat voor jou werkt en ga eens rond om de verschillen te testen. De lattenbodems zijn daarentegen veel minder van belang. Combineer deze tip met de bovenstaande en maak zelf je bed frame!

Nieuwe spullen

Oude koelkasten, tv’s en ook lampen, verbruiken meer stroom dan nieuwere producten. Koop nou niet direct een elektronica zaak leeg en vervang alle spullen die je hebt, maar hou bij het vervangen van je spullen rekening met de energiezuinigheid van je apparaten. Staat er een veel zuinigere wasmachine voor net een paar tientjes meer? Dan is het vaak rendabel om net even wat meer te betalen in de aanschaf gezien je in de komende jaren hierdoor weer wat minder kosten zult hebben. Klasse A is zuiniger dan B en AA+ is weer zuiniger dan A. Denk hierbij ook verder dan alleen spullen in je huis. Misschien zijn zonnepanelen of het isoleren van je huis of het installeren van een openhaard wel een goede optie om die maandlasten te beperken! Daarnaast is het instellen van een ‘slimme’ thermostaat ook zeker een goed idee gezien je hiermee beter inzicht krijgt in het energieverbruik. Meten is weten en wanneer je het weet kan je aandacht vestigen op de juiste punten.

turned on silver macbook on white bed
Foto door Daria Shevtsova op Pexels.com

Koop wat voedsel

Als je weer eens boodschappen doet, gooi dan even een pakje mueslirepen en een flesje water in het mandje. Laat deze vervolgens in je auto liggen en bij de volgende lange rit hoef je niet te stoppen voor wat lekkers (en ongezonds) bij een tankstation maar heb je een gezondere en goedkopere optie al bij je.

Goedkoop is duurkoop

Ondanks dat ik aanmoedig om altijd goed te kijken naar een goedkopere optie, is het wel verstandig om rekening te houden met de kwaliteit van het product of de service. Wanneer je een schrift nodig hebt maakt het niet uit of je een Moleskin koopt van €20 of bij de Action of Hema voor €2. Maar als je een pak koopt is het zeker wel van belang of je een pak koopt van €199 die je (bij wijze van spreke) slechts twee keer kunt dragen, of dat je een pak koopt van €349 waar je een jaar plezier van kunt hebben. Dit gaat vaker op dan je denkt. Compaq is bijvoorbeeld het goedkopere broertje van HP. Nu is het niet heel toevallig dat Compaq laptops in de praktijk sneller vervangen dienen te worden dan een HP laptop (bij mij in ieder geval wel). Maak dus een goede afweging van de kosten en de verwachtte levensduur van hetgeen je wilt aanschaffen.

Ga studeren

Verhoog je eigen waarde in de markt door een cursus te volgen of misschien zelfs een hele studie op te pakken. Hierdoor kan je mogelijk je marktwaarde vergroten en die stap in je carrière zetten om je inkomsten te vergroten. Ok ik geef toe dat het technisch gezien geen besparen is, maar door meer te verdienen kan je ook meer gaan sparen.

Mocht je zelf nog een goede tip hebben? Laat het mij hier weten!