Een doel stellen is vaak een goede methode van motivatie. Denk maar eens aan al die goede voornemens die elk jaar worden gemaakt. “Dit jaar ga ik echt stoppen met roken, meer sporten en meer tijd met mijn dierbare doorbrengen”. Dat zijn goede voornemens die helaas door te veel mensen niet worden nageleefd. Maar wat zou hier de reden van zijn? Heel simpel, ze zijn niet concreet genoeg en er zit geen planning achter.

Hetzelfde geld voor de financiële doelen van de gemiddelde Nederlander. “Dit jaar ga ik echt beginnen met sparen”. De kans is groot dat, wanneer je dit hebt gezegd, je het al vaker zonder succes hebt geprobeerd. Gelukkig lees je nu de Financieel Verstandig blog en zullen de onderstaande tips je helpen om het vanaf nu wel te redden.

pexels-photo-870902.jpeg
Foto door rawpixel.com op Pexels.com

Zoals ik al zei, de voornemens zijn niet concreet genoeg en missen een plan. Wat bedoel ik daarmee? Om een voornemen om te zetten naar een echt doel zal je het SMART moeten maken. Voor de mensen die niet weten wat dit betekend zal ik het kort toelichten. Specifiek, Meetbaar, Bereikbaar (Achievable), Realistisch en Tijdig. Dit kom eigenlijk neer op het zo concreet, meetbaar en planbaar te maken als mogelijk. Hoe doe je dit nou in de praktijk? Heel simpel! Ten eerste stel je jezelf een echt doel. In een later artikel zullen we ingaan op hoeveel je eigenlijk echt zult moeten sparen op basis van je inkomen. Maar voor nu gaan we eruit dat je 600 euro wilt hebben gespaard aan het einde van het jaar. Om het duidelijk uit te plannen verdeel je het, mits je elke maand inkomen hebt, op naar 50 euro per maand. Vervolgens stel je bij je bank in dat elke maand er automatisch 50 euro vanaf je lopende rekening naar de spaarrekening wordt gestuurd. Probeer het zo in te stellen dat deze overboeking gebeurt binnen een paar dagen, bij voorkeur direct de volgende dag, nadat je geld hebt ontvangen.

achievement-bar-business-chart-40140.jpeg
Foto door Public Domain Pictures op Pexels.com

Als je maar vroeg genoeg begint met deze doelen en het uitwerken van het plan om deze te behalen, zal je ze 99% van de tijd bereiken. Houdt er hier wel rekening mee dat de doelen behaald moeten kunnen worden. Als je elke maand 1000 euro ontvangt en daar nog huur, eten en de verzekering van moet betalen, dan zal 800 euro sparen per maand niet haalbaar zijn. Maar hou je nu elke maand net 20 euro over, probeer dan om te kijken of je die 20 euro eerst kunt sparen. Hierdoor zal je ook geneigd zijn om minder geld uit te geven omdat je rekening al bijna leeg is. Het wel heel belangrijk dat je dan ook niet aan het geld op je spaarrekening komt!

Ben je jong, heb je een redelijke baan en verdien je dus al een redelijke cent? Probeer dan eens om elke maand 300 euro apart te zetten in de eerste 5 jaar dat je werkt. Dit zal al optellen tot een bedrag van 3.600 per jaar, en heb je na de eerste 5 jaar van je carrière al 18.000 euro gespaard! Als je vervolgens in de jaren daarna 500 euro per maand opzijzet, zal je 6.000 euro per jaar sparen en verdien je in die volgende 5 jaar nog eens 30.000 erbij! Dus stel dat je op 20-jarige leeftijd begint met werken en je volgt dit plan, dan heb je 48.000 euro gespaard wanneer je 30 bent! Weet je hier en daar nog een paar goede besparingen te doen of krijg je een mooie loonsverhoging, verhoog dan eerst je automatische spaarbedrag. Als je in die 10 jaar tijd, elke maand slechts 17 euro extra hebt weten te sparen zal je uiteindelijk boven de 50.000 euro (een halve ton!) uitkomen op het moment dat je 30 bent!

Natuurlijk zijn er omstandigheden waardoor het bovenstaande voorbeeld niet voor jou is weggelegd. Maar vergeet niet, met een helder doel en een goed plan zal je meer kunnen bereiken dan je denkt.