Werken is voor velen een noodzakelijk kwaad. Op verjaardagen en feestjes roep ik weleens dat ik na mijn 50ste niet meer wil werken. Dan word ik (veelal door 50 plussers) glazig aangekeken of noemt het publiek mij onrealistisch. Meestal is het eerst de glazige blik en dan het commentaar, maar dat terzijde. Helaas moet ook ik gewoon werken om in levensbehoefte te kunnen voorzien. Nee, ik heb geen ouders met miljoenen op de bank en nee, ik ben geen wizkid dat al op zijn 15e zijn eerste tech-bedrijfje is gestart. Ik werk, net als veel Nederlanders, gewoon voor een baas en moet dan ook verstandige keuzes maken om het doel (stoppen met werken voor mijn 50ste) te kunnen realiseren.

Gelukkig hebben mijn ouders mij al van kinds af aan de waarde van geld bijgebracht. Wilde ik een stereotoren? Dan moest ik sparen tot ik deze kon kopen. Wilde ik een step? Ook daar zou ik voor moeten sparen (of meerdere ooms en tantes op het idee brengen om gezamenlijk een cadeau voor mijn verjaardag te geven). Door te sparen kon ik uiteindelijk dingen kopen die ik graag wilde hebben.

Door deze opvoeding ben ik al vroegtijdig begonnen met werken (bijbaantjes) en sparen en heb ik altijd gezorgd voor een kleine buffer in de vorm van geld op de bank. Maar met een kleine buffer kom je er natuurlijk niet. Er is werk aan de winkel om die bankrekening te spekken!

Graag zou ik jullie dan ook meenemen in mijn streven om niet meer te hoeven werken vanaf mijn 50ste. Dit betekent overigens niet dat ik niets meer wil gaan doen vanaf die leeftijd. Wanneer ik Abraham heb gezien wil ik alleen nog activiteiten ondernemen waar ik energie uit haal. Werken aan opdrachten die ik leuk vind. Natuurlijk zal ik dan ook vervelende dingen moeten doen zoals de hond uitlaten of de was opvouwen, maar dat vergeten we voor nu even.

Op het moment van schrijven kom ik in de buurt van de 30 en ben ik net begonnen met het actief behalen van mijn doel.

Voor mij is het ook allemaal nieuw, dus ideeën en adviezen zijn altijd welkom!

IMG-1505